meer waarde
met minder
middelen

LEAN - knelpunten flexibel oplossen.

Lean is: meer waarde voor je klanten creëren met minder middelen. Als je vandaag iets kunt verbeteren, wacht dan niet tot morgen. Wacht niet tot het volgende project, na de evaluatie van het huidige. Lean geeft de gereedschappen die nodig zijn om continu te verbeteren, zonder dat dit de organisatie zwaar belast. Lean tools helpen om knelpunten – zoals die zichtbaar worden uit de process mining analyse – flexibel op te lossen.

Stel dat onze omgeving en wijzelf nooit zouden veranderen. Dan konden we eenmalig het perfecte proces inrichten en waren we er voorgoed klaar mee. De werkelijkheid is anders. Onze omgeving, klanten en wijzelf veranderen continu, en veel organisatie hebben moeite om processen flexibel mee te laten veranderen. Daardoor ‘groeien’ structurele problemen in onze systemen en processen. Lean is een methode om de continue verandering te blijven bijbenen.

Sifters

LEAN en process mining: een krachtige combinatie

Sifters gebruiken Lean in combinatie met process mining. Omdat we niet alléén op het gevoel af willen gaan. We lopen niet graag het risico dat we een probleem oplossen dat niet het echte probleem was. En ook niet dat we problemen laten liggen die de organisatie onnodig tijd en geld kosten. Process mining zorgt dat de probleemdiagnose is gebaseerd op objectieve feiten.

"VEEL PROCESSEN ZIEN ERUIT ALS DE TAKKEN VAN EEN KLIMPLANT DIE STEEDS WERD OMGELEID. EEN ‘NATUURLIJK’ GEGROEIDE WIRWAR DIE NODIG GESNOEID MOET WORDEN."

Sifters

LEAN gaat verspilling tegen

Lean verrijkt deze diagnose met slimme tools. Met de feiten op tafel lossen gezond verstand en intuïtie knelpunten op. Waardevolle producten en diensten ‘stromen’ via een optimaal proces naar de klant. Zinloze processtappen (“omdat we dat altijd al zo doen”), onnodige archivering (“voor de zekerheid”) en vermijdbare wachttijd worden vakkundig uit het proces gesleuteld.

HOE MAKEN WE HET LEAN?

  • Lean maakt mensen bewust van de problematiek – bijvoorbeeld door onbewuste problemen herkenbaar te maken, en door met goede ideeën te komen voor problemen waar iedereen tegenaan loopt.
  • We creëren een sfeer waarin iedereen zich vrij voelt om met verbeterideeën te komen
  • De output van process mining legt het onderliggende probleem bloot. Daardoor kunnen we direct de kern aanpakken.
  • We experimenteren met eenvoudige oplossingen in kleine stapjes. Verbeteringen worden direct zichtbaar en voelbaar. Waar nodig zetten de direct aansluitend de puntjes op de i.
  • We controleren of de oplossingen inderdaad het gedefinieerde probleem oplossen en geen nieuwe problemen veroorzaken.