Process mining als goocheltruc?

Als kind geloofde je misschien in toveren: dat prinsen in kikkers kunnen veranderen (en andersom) en konijnen uit hoge hoeden worden getoverd. Later ontdekte je het verschil tussen toveren en goochelen: het vooraf verstopte konijn en de handige illusionist. De twee geheimen van de goocheltruc: 1) grondige voorbereiding, 2) slimme en snelle uitvoering. Van het eerste merk je niets, maar het is wel bepalend. Hetzelfde geldt voor process mining. Je kunt alleen snel een goed procesplaatje tevoorschijn toveren na een grondige voorbereiding.

Process mining analyse binnen 5 minuten?
Tegenwoordig zijn gebruiksvriendelijke process mining tools makkelijk beschikbaar. Daarmee kan iedereen wel een eventlog inlezen en in no-time een mooie analyse laten zien. Iedereen kan process minen!

Dat klinkt te mooi om waar te zijn…


Mooie plaatjes …

Misschien ben je ze weleens tegengekomen. Consultancybureaus die ‘gebruikersvriendelijke’ tools aanbieden, waarmee je zelf mooie procesplaatjes kunt maken. Met een mooi verhaal erbij heb je een procesverbeterplan waar je indruk mee maakt! Er is alleen één probleem: willekeurige input (data) zorgt voor willekeurige output (procesplaatje). Dus: wat is je mooie procesmodel waard?

Alles staat of valt met een goede start

Dan Siften: de essentie van siften is de samenwerking van data- met proceskundigheid. De start van het verbetertraject is het belangrijkst: het verzamelen van hoogwaardige data met kennis van de probleemstelling. Lean-expert en data-expert extraheren de bepalende eventlogs uit de IT-systemen. Dat gaat niet automatisch. Beschikbare eventlogs zijn vaak incompleet of hebben een onbruikbare vorm. Ook zijn bij het proces vaak meerdere applicaties betrokken, zodat verschillende informatie gecombineerd moet worden.

Siften lijkt een beetje op goud zoeken

Ouderwetse goudzoekers gebruiken een ondiepe schaal die ze op een bepaalde manier ronddraaien om goudsporen te scheiden van het gruisachtige bodemmateriaal (zeven). Het gruis spoelt weg met water. Wat – hopelijk – achterblijft zijn gouddeeltjes. Voor een goede vondst is 5 minuten zeven op één plek natuurlijk niet genoeg. Het is een kwestie van doorzetten en verder zoeken tot in de diepste hoekjes.

Ook Sifters komen niet weg met 5 minuten data-zeven. Ze blijven in de ‘datamijn’ speuren naar relevante informatie, ook als die een onverwachte vorm heeft of diep zit weggestopt in een exotische applicatie. Net zo lang tot een compleet beeld ontstaat van het te onderzoeken proces.

Betrouwbare en gevalideerde datasets

De toegevoegde waarde van siften zit in de voorbereiding en data-extractie. Aantoonbaar betrouwbare en gevalideerde datasets zijn een voorwaarde voor waardevolle process mining analyse. Lean-consultants helpen die analyse te duiden en te vertalen in procesverbetering. Alleen zo haal je het maximale uit het proces.

Uitdaging in data-extractie

Sifters zien in data-extractie altijd een uitdaging, vooral als applicaties complex, maatwerk of een samenraapsel zijn. We hebben ervaring opgedaan met een lange lijst applicaties en databases, inclusief zelfgebouwde, maatwerk- en uitzonderlijke systemen. Klik hier voor een lijst met systemen waarmee wij process mining ervaring hebben.

Data-extractie is een beetje onze gekte. Neem daarom ook contact met ons op als de applicaties complex, groot of ‘hopeloos’ zijn. Wij kunnen niet wachten om ermee aan de slag te gaan!

RECENTE ARTIKELLEN

Comments are closed.